Diverse duurzame locaties vormen samen het ‘SDG House’

Drie jaar nadat voormalig VN-voorman Kofi Annan ’s werelds eerste ‘SDG House’ opende in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, werd op 17 november het ‘SDG House Network’ gelanceerd, de naamstelling is vanaf oktober ’21 SDG House. Het netwerk bestaat uit locaties die zich inzetten voor het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). 

SDG HOUSEDe initiatiefnemers van het SDG House zijn organisaties en bedrijfslocaties die zelf al op lokaal niveau duurzame ‘hotspots’ zijn die samenwerking, kennisuitwisseling en ondernemerschap voor duurzame ontwikkeling bevorderen. Met het netwerk beogen de initiatiefnemers de schaal en impact van hun activiteiten te vergroten. Het SDG House heeft de ambitie om uit te groeien naar een internationaal netwerk van locaties, waarbij het nauw samenwerkt met SDG Nederland.

SDG materialen te leen via Landgoed Zonheuvel

In afstemming met SDG Nederland zijn er SDG materialen te leen. De volgende materialen kunnen geleend worden:

  • Beachflags (200 cm hoog)
  • Rollupbanners (100m x 200 cm
  • Grote kubussen met SDG thema’s (4 stuks van elk 80×80 cm)
  • Baniervlaggen (150×400 cm)
  • De one planet SDG tentoonstelling (bekijk onderaan deze pagina de panelen uit de tentoonstelling)

Meer informatie hierover kun je bij Wim Oolbekkink opvragen via een e-mail.

Walk the talk

Het SDG House gaat meteen na de lancering aan de slag met projecten die direct bijdragen aan de realisatie van de SDG’s. Een daarvan is een trainee programma om 500 jongeren ervaring op te laten doen met duurzaam ondernemen en ze op te leiden  tot SDG-professional. Een ander initiatief waarin SDG House gaat samenwerken met de Kamer van Koophandel, is KvK Business Challenge, een online innovatieplatform dat grote ondernemingen in contact brengt met MKB’ers om samen innovatieve nieuwe business te ontwikkelen.

Video ‘Create a Better World Together

Ter gelegenheid van de oprichting, lanceert het SDG House de video ‘Create a Better World Together’ met de Nederlandse Vereniging Verenigde Naties Goodwill Ambassaseurs Glennis Grace, Tanja Jess, Lavinia Meijer, Sharon Pieksma en Ben Lachhab en in samenwerking met SDG Nederland.

SDG wandelpad

Op 9 december 2020 opende SDG house Utrechtse Heuvel het eerste SDG wandelpad van Nederland, in samenwerking met NCD (de Nederlandse vereniging van commissarissen en directeuren ) en stichting SBI (eigenaar van Landgoed Zonheuvel). Bij de entree van hotel conferentie centrum Landgoed Zonheuvel start een wandelroute van ca 1,5 km langs de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Ieder bord geeft uitleg over de betreffende SDG en nodigt de wandelaar uit na te denken over een vertaalslag naar de persoonlijke en zakelijke praktijk. Het eerste bord toont onder meer de preambule van het Handvest van de Aarde (Earth Charter) en plaatst de wandeling in het perspectief dat we als mensheid onderdeel uitmaken van een mondiale gemeenschap, verantwoordelijkheid dragen voor elkaar, onze omgeving en voor de toekomstige generaties.

Het pad beoogt inspiratie en reflectie te bieden aan hen die het landgoed bezoeken en leent zich uitstekend als werkvorm voor een training of als inspiratie tijdens een congres of conferentie. Met dit pad eren we tevens Gerard Citroen, die in de achterliggende jaren het duurzame denken en handelen in menig boardroom van het Nederlandse bedrijfsleven introduceerde.

SDG tentoonstelling

In 2018 realiseerden we samen met partners de mobiele tentoonstelling over de SDG’s die als standplaats Doorn heeft. Vanuit Doorn gaat de tentoonstelling het hele land door. Het is mogelijk om de tentoonstelling te plaatsen op uw locatie of tijdens uw evenement. Neem hiervoor even contact op met Wim voor het bespreken van de mogelijkheden. Onderaan deze pagina kan je alle 17 panelen bekijken en lezen waar ze onlangs zijn tentoongesteld. Op de landelijke SDG website kan je ook terecht voor communicatiemateriaal voor als je zelf aan de slag wil met de SDG’s. Hier vind je links naar de officiële SDG-logo’s, kun je flyers downloaden en materiaal lenen om de SDG’s tijdens events extra zichtbaar te maken.

Wat doen wij?

Op de campus concentreren we ons met name op de SDG’s 4,5,8 en 10. Groei, werk en kansen voor iedereen. Deze doelstellingen staan dicht bij SBI en het huis van arbeidsverhoudingen. We geven invulling aan de doelstellingen door samen met onder meer Earth Charter activiteiten te organiseren zoals Earth Charter day. Met Down to Earth organiseren we het Earth Keeper festival en filmvertoningen in het openluchttheater. En samen met het in Koninklijk instituut voor de Tropen (KIT) uit Amsterdam bouwen we aan een netwerk van SDG Houses in Nederland.

Practice what you preach
Om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zo concreet en praktisch mogelijk te maken, werken we aan duurzame energie op het landgoed, vergroten we het aanbod aan vegetarische menu’s in het restaurant en verduurzamen we de afvalstromen.

Mooi voorbeelden

Hans Willem de Waal, directeur van AgroFair (een bedrijf dat je kunt kennen als importeur van de EKO banaan) stuurde een SDG Rapportage waarin Agro Fair laat zien wat ze doet om de realisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen dichterbij te brengen. Hieronder een beknopte versie. Het hele SDG report is via deze link te downloaden. Een mooi voorbeeld van wat je als bedrijf kunt doen om te helpen de SDG doelstellingen te realiseren.

Klik voor een vergroting

Campuspartner Ifmec presenteerde onlangs het levende document: ‘Een Facility Management-aanpak om de duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren’. Hierin voegen ze steeds meer goede cases toe en delen ze de kennis achter de voorbeelden in het onderzoeksprogramma van Ifmec. De brochure vertaalt de strategische 17 duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties in operationele best practices. De geïllustreerde voorbeelden dienen als inspiratie voor degenen die kansen zoeken om de SDG’s te implementeren.

Creatief met de Werelddoelen


Leuke actie voor kinderen van SDG Nederland!
Maak op een creatieve manier de werelddoelen zichtbaar. Kan jij een inspirerende creatie met ons delen die anderen aanzet óók in actie te komen? Dan hangt jouw creatie misschien wel binnenkort in een museum…

Lees hier meer over de actie.

Waar stond de mobiele tentoonstelling?

Oktober 2019
10 oktober Haagse Hogeschool

12 oktober Plasticvrij Festival Utrechtse Heuvelrug
(nr 66 op de duurzame top 100 lijst van de Trouw)


Mei 2019
Onderweg naar Rotterdam!

April 2019
De tentoonstelling was een groot succes op het St. Maartenscollege in Voorburg. Zelfs Diederik Samsom (die een presentatie verzorgde) was ervan onder de indruk. Alle 4-VWO leerlingen + uitwisselingen uit 4 Europese landen hebben de ‘strippenkaart’ ingevuld. Daarnaast zijn de leerlingen uit de andere afdelingen tijdens hun mentoruur langs de tentoonstelling geweest. Het stond dan ook prachtig opgesteld in de ontvangsthal. Annemarie de Bruyn

 

Bekijk hieronder alle panelen met de ontwikkelingsdoelen (klik voor vergroting)

GEEN ARMOEDE
GEEN HONGER
GOEDE GEZONDHEID EN WELZIJN
KWALITEITS-ONDERWIJS
GENDER-GELIJKHEID
SCHOON WATER EN SANITAIR
BETAALBARE EN DUURZAME ENERGIE
EERLIJK WERK EN ECONOMISCHE GROEI
INDUSTRIE, INNOVATIE EN INFRASTRUCTUUR
ONGELIJKHEID VERMINDEREN
DUURZAME STEDEN EN GEMEENSCHAPPEN
VERANTWOORDE CONSUMPTIE EN PRODUCTIE
KLIMAATACTIE
LEVEN IN HET WATER
LEVEN OP HET LAND
VREDE, VEILIGHEID EN STERKE PUBLIEKE DIENSTEN
PARTNERSCHAP OM DOELSTELLINGEN TE BEREIKEN