op Gepost in de categorie Nieuws

Bij de schuine beuk op Landgoed Zonheuvel ligt een openluchttheater verscholen tussen de bomen. Alleen bereikbaar via een trap die over een heuveltje leidt. Het is 15 oktober 2019 en nog vroeg in de ochtend als ik Peter van Doorn, de landgoedbeheerder, daar tegenkom. 


Vandaag verwelkomen we de 9 brugklassen van het 
Revius en hun docenten . Wat begon als een klein plannetje dat ik samen met Maja van Eijndthoven, de cultuurcoach van de gemeente Utrechtse Heuvelrug bedacht, groeide uit tot een lesprogramma waar 270 leerlingen aan meedoen. 

Brief aan de toekomst heet het project. En is bedoeld om de leerlingen bewust te maken van de generaties voor en na hen. Hen na te laten denken over de toekomst en wat zij zelf kunnen doen om de aarde beter achter te laten dan ze hem aantroffen. Een prettige combinatie van geschiedenis, duurzaamheid en ´wat-wil-ik –later-worden-als-ik-groot– ben´. Job Kooi, conrector van Revius raakte enthousiast over het plan en besloot het onderdeel te laten uitmaken van het vak Nederlands. Als je een brief naar je 65-jarige zelf stuurt moet dat natuurlijk wel in goed Nederlands 

Niet eerder waren er 270 leerlingen op 1 middag op ons landgoed. Niet eerder 270 fietsen. Niet eerder vonden in 1 middag 270 pakjes drinken hun weg naar 270 monden.  

  • Het verleden werd opgehaald door Peter van Doorn en Annet Werkhoven, historisch actrice die schitterde in haar rol als Ada (check https://www.youtube.com/watch?v=fRlDkXkVkZM&feature=youtu.be)Het verhaal van de loden tijdscapsule uit 1939 slaat aan bij de leerlingen. Vooral het begrip ‘’loodzwaar’’ zullen ze niet snel vergeten. 
  • Maja van Eijndthoven begeleidde de tentoonstelling over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Check https://www.campuslandgoedzonheuvel.nl/over-de-campus/sdg-house-doorn/ De agenda richting 2030 van de VN die ook op lokaal niveau en individueel niveau toegepast kan worden. Een van de vragen/stellingen uit de tentoonstelling luidt bijvoorbeeld ‘’Gooi jij wel eens afval op straat?’’ De leerlingen gebruiken de input van de SDG tentoonstelling samen met de tekst van het handvest van de aarde (https://earthcharter.nl/het-earth-charter/#.Xaba8pIzZdg ) voor het schrijven van hun brief aan de toekomst. 
     
  • Als laatste onderdeel van het lesprogramma neemt Jan van de Venis, waarnemend ombudspersoon toekomstige generaties (https://goldschmedingfoundation.org/project/lab-toekomstige-generaties/ ) de leerlingen mee in een verbeeldingsoefening. In gedachten terug gaan naar je groot- en overgrootouders. En vooruit naar de kinderen van je kinderen. Wat zie je dan? Ook weer input die bruikbaar is voor de brief. 

Op 13 november tussen 15.00 en 16.00 uur zal de tijdscapsule uit 1939 opnieuw ingegraven worden met brieven aan de toekomst van leerlingen, de burgemeester en wellicht van u ? Kijk voor meer informatie op www.briefaandetoekomst.nl  

En ja; leerlingen van het Revius zijn boeiend. En ja, 270 leerlingen op 1 middag is vermoeiend. Diepe buiging voor docenten. 

Meer info over project brief aan de toekomst via Wim Oolbekkink, programmamanager Campus Landgoed Zonheuvel, coördinator Earth Charter Nederland en aanjager SDG house Utrechtse Heuvelrug. Mail: Wim.oolbekkink@stichtingsbi.nl tel: 06 22555801 

Project brief aan de toekomst is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van gemeente Utrechtse Heuvelrug